Maisstraat - zulte, landschapsarchitectuur

  • type:  sociale huisvesting
  • opdrachtgever:  VMSW, Habitare
  • ligging:  Zulte
  • status:  ontwerpfase
  • team:  atelier voor groene ruimte - Vandriessche architecten - Provoost engineering

 

 

Woonproject - ontharding - vergroening - doordachte waterhuishouding 


Midden in een woonzone met vooral sociale woningen ligt een braakliggend terrein dat met de geplande aanleg als centraal schakelpunt de link tussen de omliggende straten kan versterken en het nieuwe groene hart van deze buurt zal vormen.

De site met een geplande cluster van 10 nieuwe woningen zal publiek toegankelijk worden en de doorwaadbaarheid en leefbaarheid van de buurt optimaliseren. Er zal gebruik gemaakt worden van klimaatverantwoorde waterdoorlatende materialen zoals waterpasserende betonklinkers, betongrastegels en gebonden grind om zo tegemoet te komen een de klimatologische noden van vandaag.

Het groene binnengebied wil vooral een ecologisch versterkend geheel vormen waarbij er doorheen de seizoenen een constante wisselwerking van bloeiende planten en heesters voelbaar is. Er heerst een natuurlijke, ongewongen sfeer die een minimum aan onderhoud vraagt.

Een lange beplante wadistrook die de visuele begrenzing accentueert tussen private en publieke tuindelen en extra infiltratiezones bepalen mee de natuurlijke sfeer van dit nieuwe woonpark.

Bloeiende losse heestermassieven brengen structuur aan in de site en definiëren verschillende verblijfsplekjes.

De aanplant van vele bomen geeft schaal aan de site en zorgt mee dat hittestress en wateroverlast in de hand kan worden gehouden. Langs het centrale fietspad zullen een lange zitbank -die langs beide zijden kan gebruikt worden- en een petanquezone, uitnodigend werken en het sociale contact tussen de bewoners stimuleren.