Hotond

  • type:  publiek plein + omgevingsaanleg 
  • opdrachtgever:  bvba Sporthotel Ten Hotond
  • ligging:  Kluisbergen
  • status:  uitgevoerd 2019
  • ontwerpteam:  atelier voor groene ruimte ism. Vandriessche architecten 

 

 

De oude windmolensite op de Hotondberg in Kluisbergen ligt op een bijzondere geografische locatie: met 150m is dit het hoogste punt van de provincie Oost-Vlaanderen. De spievormige site wordt gevormd in de hoek van 2 straten; geflankeerd door waardevol agrarisch landschap, bossen en een riant uitzicht. 


Grote aandacht is besteed aan de vormgeving van het publiek molenplein dat met een gepaste verhouding tussen verharding en groenaanleg een nieuwe sokkel vormt voor de molen en de verbinding maakt van het historisch erfgoed en de nieuwe architectuur in een waardevolle omgeving. 

 

Een trap langs het nieuwe sporthotel en restaurant, enkele losse treden met groene voegen en een langzame helling in beton vormen de toegang tot het plein.

De kasseiverharding van het bestaande voetpad werd verdergezet op de site en vormt zo de hoofdtoegang van het hotel/restaurant.

 

Er werd gekozen voor lichtgepolierd beton op het molenplein waarin openingen werden gemaakt voor de beplanting.

Uitbundig groen flankeert het plein langs elke zijde en maakt er deel van uit door het binnentrekken van de groene randen via een organische lijnvoering en door de plantvakken op het plein zelf.

 

Als blikvanger op het plein werd een zitput met gras geïntegreerd waarbij men ’s avonds rondom de oude molensteen van een kampvuurtje kan genieten.

 

 

De aanplant van streekeigen bomen (zomereik, esdoorn, haagbeuk, …) zal zorgen voor schaduw en beschutting. 

Langs de randen van het plein zal de aangeplante groenbuffer met bloeiende Rosa canina op termijn voldoende afscherming kunnen bieden tegen de wind. Een passende onderbeplanting van bosaardbeitjes en hondsdraf werd onder de heestermassieven voorzien.

Vanop de straat vormt een kleurige bloemenweide rondom de site een mooie overgang tussen landschap en nieuwe aanleg.

 

De parking is opgevat als groenzone waarbij voor de verharding met waterdoorlatende betongrasdallen werd gewerkt. De parking wordt begrensd door gemengde streekeigen heesters en bomen zodat geparkeerde auto’s niet zichtbaar zullen zijn vanuit het omliggende landschap.

 

Voor de overige beplanting werd eveneens gekozen voor streekeigen duurzaam groen waarbij enkele vaste plantenzones het geheel zullen opfleuren in elk seizoen.

De molen zelf wordt op een subtiele manier voorzien van enkele klimplanten die dmv. een fijne inox klimstructuur hun weg vinden. Ook enkele stokrozen zorgen voor een vrolijke en sfeervolle aanblik in de zomer.