Ledeberg Gent - Standaertsite, hedendaagse publieke ruimte

  • type: buurtpark
  • opdrachtgever: SoGent
  • ligging: Ledeberg
  • status: uitgevoerd
  • projectarchitect voor Atelier Arne Deruyter: uitvoeringsdossier, werfopvolging  
  • team: Atelier Arne Deruyter ism. AE architecten , Murmuur architecten, Carton123 architecten en H110  ingenieurs

 

De voormalige doe-het-zelf-zaak “Standaert” werd omgevormd tot een buurthuis met buurtparkje.


Het terrein wordt door de weloverwogen inplanting van enkele te behouden en nieuwe structuren samen met het buurthuis in 3 zones ingedeeld: parkzone kant H. Bertofstraat - parkzone kant Hoveniersstraat en het centrale gedeelte rond het buurthuis waar telkens door het inplanten van een ronde zitbank met een boom een verzamelplek, zitplek en/of speelzone (zandbak) ontstaat.

 

Er werd een wadi aangelegd  langs een elzenbosje en in het centrale pleingedeelte achter het buurthuis werd een moestuin uitgewerkt.

De volledige site is toegankelijk voor wandelaars en fietsers  waarbij bloeiende vaste plantengroepen en bessenstruiken de leiddraad vormen doorheen het park. 

 

Het totale project (architectuur en omgevingsaanleg) won de gedeelde provinciale architectuurprijs Oost-Vlaanderen 2019.